Kaj se dogaja na kavču?

Psihoanaliza poteka v zaupljivem prostoru psihoanalitika in analizanta, ki v pogovoru ozavešča svoje nezavedne težnje in notranje konflikte. Psihoanalitične seanse trajajo od 45 do 50 minut. Individualna obravnava lahko poteka enkrat na teden sede v položaju vis-à-vis ali večkrat na teden leže na kavču. Ležanje na kavču omogoča posamezniku nemoteno poglabljanje v notranji svet nezavednega.

Ne glede na to, ali posameznik v analizi sedi ali leži, ga bo psihoanalitik spodbujal, da govori o vsem, kar mu pride na misel, čeprav se mu zdi vsebina nepomembna ali celo neumna. Misli se nizajo v asociacijski lok in lahko sestavijo popolnoma novo razumevanje nezavednih procesov. V tem pogledu so dragocene tudi sanje in drobne vsakodnevne pomote, ki se pojavljajo v govoru ali vedenju. Psihoanalitik se poglobi v razumevanje posameznika in njegovega življenja, hkrati pa ohranja pogled na celovitost procesa. Oba sta v posebnem odnosu zaveznika, nasproti premočnemu glasu ponotranjenih likov, ki posameznika omejujejo v življenju. Ne z nasveti, temveč s samospraševanjem se lastne omejitve razumejo in nato skozi korektivno izkušnjo tudi predelajo.

Tako kakor se notranja občutja in vzorci odnosov ter pričakovanja v življenju ves čas ponavljajo, se ponovijo tudi v odnosu med analizantom in psihoanalitikom, kar pa je priložnost, da ta svoje vzorce prepozna, doživi in ozavesti. Na podlagi tega se osvobodi sidra preteklosti in lahko začne uživati življenje v trenutku, tukaj in sedaj.

Share
admin